UPS trampar i klaveret och visar hur man INTE beter sig när man bygger varumärken.


Budfirman UPS har dragits in i en löjeväckande konflikt med Dan Nilsson, bloggare och entrepenör. Det hela började när Dan tyckte att han blev smått misshandlad i samband med att han skulle ta emot en importförsändelse. Det här beskrev han på ett intressant, dynamiskt och provocerande sätt på sin blog. Följden blev att Christian Rudolf på bloggen Disruptive skrev en post där han uppmanade bloggosfären att stödja Dan. Christian uppmanade andra bloggare att diskutera detta på sina bloggar och länka till Dans bloggpost och på så sätt driva upp Dan’s problem med UPS till första sidan på Google.

UPS som inte riktigt förstod vad internet och sociala nätverk innebar gav sig snart på Dan. Något som kan liknas vid ett hot om stämning om inte Dan’s blogginlägg togs bort damp snart ner i brevlådan. Vad UPS uppenbarligen inte förstod var att det här skulle självklart publiceras på Dan’s blog ögona böj och att en mängd glada feedreeders genast kom till Dan’s försvar. Dagens Media var inte sena att haka på och vips var Lotta Söderström, kommunikationschef på UPS i Sverige tvungen att uttala sig om händelsen. Lottas uttalande blev såklart genast kommenterat igen av Dan.
Och nu har även jag hoppat på tåget och lyft fram historien.
Självklart ska UPS ha rätt att reagera om de tycker sig ha blivit fel behandlade. Men historien beskriver på ett bra sätt vad som kan hände ett väldans stort varumärke om de ger sig på en väldans liten människa som råkar förstå internet och ha ett fin fint nätverk. Det blir som Dan själv skriver, en kamp mellan David och Goliat. Och vi vet ju alla vem vi håller på då. Det ligger i vår natur att stödja utmanaren, den som är dömd att förlora – hjälten. UPS hade på ett enkelt sätt kunnat undvika allt det här och istället besvarat Dan’s fråga på ett generöst sätt.
Alla företag som på något sätt har för avsikt att ha ett modernt varumärke måste veta hur man för sig i digitala media. Man måste förstå vad sociala nätverk kan ge för positiva och negativa effekter för ett varumärke. UPS är bara ett i raden av många som skärmar av sig från vad som händer på nätet och fortsätter i gamla traktorspår lyssnandes till gamla intervjuer med Ines Usman.
På uppmaning av Disruptive som också tycker UPS förtjänar årets kalkonpris avslutar jag med en länk till Dan’s roliga prylar.


Posted

in

, ,

by