Mitt svar i sin helhet till Tobias Brandel på Svenska Dagbladet

Today there was an article in the newspaper Svenska Dagbladet where I together with another six people ranked how Swedish politicians behaved in social media. Here is a short post to let my Swedish readers in on the background.
Idag hade Svenska Dagbladet en text om politiker och sociala media. Jag tillsammans med Joakim Jardenberg, Björn Falkevik, Marie Demker, Therese Göterheim, Sofia Mirjamsdotter och Brit Stakston uttalade oss.
Både Joakim och Brit har publicerat sina svar till Svenska Dagbladet så jag tänkte göra detsamma. Jag hade däremot lite svårt att överhuvudtaget lista några politiker (ni som följer mig har säkert läst min åsikt om politikerna och sociala media tidigare ) därför skickade jag följande svar till journalisten Tobias Brandel som stod bakom artikeln:
Hej Tobias! Nu har jag kollat igenom hela den här listan och kan bara konstatera att samtliga politiska bloggare borde gå följande grundkurser:

1. Kommunikation.
Hur får man människor att intressera sig för något som man inte redan har en relation till. Alla bloggar (utom möjligen Philip Wendahl) saknar totalt unikitet och intresseväckande text, bild eller filmer på första sidan som gör att man söker sig neråt. Självklart lägger man några extra sekunder på bloggar där bloggaren är en stor profil redan från början (Läs Carl Bildt, Maria Wetterstrand osv) men så är ju inte fallet i 95% av alla bloggar.
2. Photoshop eller annat motsvarande bildbehandlingsprogram.
Att enkelt kunna beskära bilder och se till att innehållet går att ta till sig på ett smakfullt sätt borde alla som har en blogg lära sig.

3. Fotografi
Att själva dokumentera saker som i mina (och säkert dina) ögon blir unikt och därmed intressanta indragare till artiklar borde alla kunna. Detta borde såklart ligga under Creative Commons så att det i vissa fall också hamnar i tidningarna med referens till bloggaren som fotograf. (Johan Büser utgör ett litet litet undantag. Kursen i fotografi och sociala media skulle han ändå behöva gå men han fotograferar åtminstone.)

4. HDKamera
Att i princip all utom någon enstaka ( exempelvis Magnus Andersson som helt saknar kvalité ur ett produktionsperspektiv) person helt avstått att använda sig av en kamera är helt otroligt. Istället skriver man sida efter sida med text som ingen utom de närmaste och de mest initierade orkar sig igenom. Jag har själv sedan länge talat om Gary Vaynerchuck och hans arbete med WineLibraryTV

Varför har ingen av politikerna en egen jingel. Varför har ingen av politikerna en kvalitativ video kanal. Varför använder sig ingen av politikerna av video för att kommentera andras bloginlägg.
5. Sociala media
Visst. Flera av politikerna har öppnat en Facebook Fan page där man kan “följa” dem. Exempelvis Maria Wetterstrand hänvisar i sin sista blogpost till sin Facebook Fan Page där sista inlägget just nu är från en Salmonsson Ann-Kathrine som frågar “Varför svarar du inte på frågor här på loggen????” (jag tyckte hela den grejen var så lustig så jag bifogade en skärmdump av den delen)


Maria Wetterstrand talar tyst på Facebook. (Uppdaterat: Marias medarbetar har kort besvarat frågan. Men det är ju i sig ett smått tragiskt sätt att hantera sina ‘fans’. Särskilt när det gäller just en sån fråga)

Jag saknar fortfarande helt en närvaro på Bambuser, Slideshare, Delicious, Livestream, Flickr, Vimeo, Viddler, osv osv osv. Det vill säga alla andra kanaler där människor finns.
Min slutsats är helt enkelt följande. som en god förebild hur någon gör video av sin passion.
De flesta politiker, helt säkert med några undantag jag missat, ser sociala media och digitala kanaler som ännu ett medium där de kan skrika ut sin information till andra och där syftet inte alls är att komma någon närmre. Visst. Man svarar ofta på kommentarer i sina bloggar. Men det är väldigt få kommentarer som kommer från människor utanför den politiska bloggkretsen utom i de fall där dessa är hatkommentarer. Man lyckas inte beröra oss vanliga människor och det är nog inte bara jag som aldrig fått ett tips i hela mitt liv om en politikers intressanta blogg.
Jag känner att jag inte kan ge dig en lista på 10 eller ens 5 intressanta politiker ur ett digitalt perspektiv. Det döljer sig helt säkert några där inne men de kräver att jag sätter mig och läser deras innehåll. Och chansen för det är lika stor som att jag lusläser riksdagens motioner för att se om något intressant poppar upp. Det är helt enkelt för svårt att sätta in sig i så mycket textmassa när inget sticker ut vid första ögonkastet. Troligen känner jag precis samma som övriga väljare.
Ja, där slutar mitt svar till Tobias. Själv tyckte jag det var riktigt intressant att se vad som kom ur det. Som vanligt blir ju saker och ting tagna ur sitt sammanhang, men den här gången blev åtminstone det mesta (det lilla som valdes ut) intakt.
Intressant är dock att artikeln verkar ha väckt känslor på alla möjliga sätt. Tokmoderaten, Jonas Sjöstedt, Arkelsten, Thomas Bohlmark, Johan Westerholm, Mina Moderata Karameller, Mina Tre Kronor och Niclas Strandh tycker alla till. Uppdaterat – Magnus Blogg hänger på tåget. Och så även Peter Andersson. Också opassande.
Uppdaterat: Tobias Brandel följer upp med Twitter intervju av Fredrik Federley och Göran Hägglund i dagens SVD. Strålande!