Nyhetskanalernas framtid i mobilen är ljus


Blåst på mobila nyheter. Det är rubriken på Martin Jönssons senaste inlägg i SVD om nyhetstjänsternas framtida utmaningar.
Martin menar att nyhetstjänsterna för en ojämn kamp mot allt annat som släpps på mobilen samt att det inte är nyhetsändningarna som kommer stå först i kön för vad användarna vill ha i sin mobiltelefon i framtiden.
Martin har fel enligt mig. Nyheter är och förblir relevanta. Det handlar snarare om att nyhetstjänsterna inte förstått vad eller hur man ska göra samt att de är fortsatt protektionistiska.
Joost, Aftonbladet och YouTube visar vägen. Men det är långt kvar.
I fredags släppte Joost, en internet baserad video tjänst sin nya applikation. Den lär snabbt stiga upp på listan. YouTube och Aftonbladet är redan där (Aftonbladets applikation låg på topplistan länge när den släpptes). När CNN och andra videobaserade nyhetskanaler släpper bättre nyhetsapplikationer, då kommer vi snabbt få se hur topplistan på Top Paid Apps får besök av mer kvalificerat innehåll, även om jag i och för sig tycker just Ocarina är en av de mest kvalificerade. En vanlig flöjt har stått sig i nästan 50000 år.

Hur ska en framtida nyhetsapplikation se ut då?

Min iPhone News App skulle sett ut något åt det här hållet. 
I grund och botten är applikationen helt baserad på video och ljud. Text göre sig icke besvär. Dit kan jag surfa ändå om jag vill.

Ljud och Video, men inte text.
Ljud? Ja, jag måste säga att det är lite förvånansvärt att ingen tidning börjat med att sända just inläst ljud. Ofta vill jag höra nyheter i typ bilen. Radio säger du. Men, radio sänder. Radio är inte interaktivt. Möjligheten att kunna lyssna på nyheter nu och när som helst är oslagbar. Om man dessutom har en alert (läs nedan) som pingar till när en viss typ av nyhet släppts, blir det ännu mer relevant.
Dessutom finns det en hel del artiklar jag skulle vilja lyssna på när jag åker till jobbet eller kanske sitter och vill ha en lugn stund på ett tåg. Amerikanska texter kan man automatiskt översätta till inläst ord, jag använder mig själv den funktionen på min Whiskyblogg.
Alerts och prenumerationer
Applikationen innehåller självklart en hel del alerts-möjligheter. Dvs att jag kan sätta regler för att bli uppdaterad om något intressant händer. Nyhetskanalerna tänker fortfarande i former av 19:00 sändningen trots att vi faktiskt har tillgång till nyheter hela tiden. Mina alerts kan basera sig på allt ifrån globala nyheter, svenska nyheter till nyheter som har inträffat inom 10 mils radie (gps baserat) från där jag befinner mig.
Självklart med en implementation mot Google Earth så jag ser exakt var händelsen inträffat. Åker jag bil på väg in till Stockholms stad och får en alert att en bomb har exploderat på Sergels Torg kan jag enkelt välja vad jag vill göra utifrån den informationen.
Eftersom vi implementerar Google Earth i nyhetsapplikationen så kan jag söka nyheter via just en karta. Ringa in områden, surfa mig runt en jordglob och via färgkodade ikoner veta var de mest ‘heta’ nyheterna finns.
Social spridning en viktig del i nyhetsrapporteringen
Min nyhetsapplikation visar också den sociala spridningen av en nyhet. När klickar på en het nyhet i exempelvis Skövde. Då kan jag enkelt klicka på nätverksikonen och fälla ut ett rotsystem som visar hur andra tidningar och bloggar plockat upp nyheten, kommenterat om den alternativt tillfört innehåll.

Om man surfar in på Ronnestam.com via iPhone så kan man fortfarande kommentera och dela med sig nyheten. Jag räknar självklart med att även detta finns i den nya iPhone applikationen. Men i nyhetsapplikationen vill jag också kunna se var folk som kommenterat nyheten befann sig. Var hettar debatten upp?
Med en videokamera räknar jag också med att, precis som på YouTube, användarna kan lämna videokommentarer.
Öppna API
New York Times går i bräschen här. Öppna upp era resurser och låt era användare bygga vad de nu vill bygga med er information. Erbjud sen plats i er iPhone app för deras idéer. Vem vet, kanske något bygger en flöjt som kan leverera nyheter.
Vad säger andra tidningar
Det finns idag en slags skepsis inom tidningsvärlden att korsreferera till andra källor. Man vill framstå som den ultimata källan. Martin till exempel skriver idag om Ocarina. Han har har säkert inte hittat den via min blog, men någonstans har han väl ändå hittat den. Ändå refererar han inte på något sätt till en källa. Här måste tidningarna bättra sig. Det handlar ju till slut om att vara bäst på det man gör. Då kan det väl inte vara så farligt att ‘credda’ andra källor än officiell köpt information.
SVD bland andra har börjat implementera Twingly. Bra, ett steg på vägen. Men jag vill också se förslag på andra tidningar som har andra vinklingar på nyheten. Sharing is caring.

Tidningarna då?

Fokusera på kärnverksamheten. En tidning har jag hemma för att i lugn och ro kunna fördjupa mig i vad som händer i världen. Jag vill läsa den till frukost eller när jag kommer hem på kvällen. Formatet på tidningen måste vara absolut bäst. Läsbarheten högst. Bildkvaliteten bättre än idag. Skapa ett eget format. Idag är DN, SVD, DI, Aftonbladet och Expressen skrämmande lika. Som Martin själv skrev för några veckor sen, det känns befriande med ett stort format.
Att läsa tidning handlar inte om att det skall vara smart och enkelt. Det ska vara härligt, mysigt, roligt, underhållande, dramatiskt osv osv. Med andra ord. Bygg er produkt utifrån emotionella värden – inte rationella. Det lilla formatet är tråkigt och fyrkantigt. Utveckla pappret, berättelserna, produkten, upplevelsen och bjud framför allt in era läsare betydligt mer. 
Självklart kommer en dag när vi kanske ersätter pappret med någon typ av elektroniskt papper och då kanske vi ser på video i anslutning till texten. Men kring frukostbordet ersätter vi förhoppningsvis inte den stilla läsningen, om nu inte tidningarna själva totalt förstör sin egen produkt genom att gå för lång ifrån det verkliga värdet.
Nu är det dags för glögg och pepparkakor.
God 1:a advent allihopa!